Welkom bij Nausikaa!

De externe boekhouder als vaste adviseur en vertrouwenspersoon.

Nausikaa heeft een uitgebreide ervaring bij vrije beroepen, onder meer thuisverpleging, kinesisten, artsen, allerhande medische specialiteiten, gerechtsdeurwaarders, architecten, enz... Onze actieve inzet, klantgerichtheid, onberispelijke dienstverlening en constante zorg voor kwaliteit zorgt voor het zakelijk succes bij onze klanten. Een gedegen opleiding, jaren ervaring en een gedreven aanpak staat borg voor een optimale service.
Wij kunnen u assisteren in fiscale, boekhoudkundige, vennootschapsrechtelijke en overige financiële materies. Bovendien hebben wij ons omringd met een netwerk van andere kennisspecialisten: bedrijfsrevisoren, advocaten, notarissen, bankiers, makelaars, ....

Wij ondersteunen u bij de uitoefening van uw beroep.
Naast de boekhouding zijn wij gespecialiseerd in fiscaliteit en adviesverlening op het gebied van vennootschapsoprichting. Wij helpen u graag bij de aangifte van uw belastingen (vennootschapsbelasting / personenbelasting).
Wij geven u tips en staan u bij.

Onze klanten zijn vooral KMO's, vrije beroepen en zelfstandige ondernemers (zowel hoofdberoep als bijberoep).

Door professioneel advies op maat en in een duidelijke taal werken wij - samen met u - naar de meest optimale oplossingen en resultaten.

Ann Samson

Wenst u meer informatie?

Als u een half uurtje tijd hebt, nodig ik u graag uit voor een kop koffie voor een vrijblijvend gesprek waarin we samen kijken wat ik voor u kan doen.

MAIL MIJ OM EEN AFSPRAAK TE MAKEN

DE 12 GEBODEN VAN DE BOEKHOUDER - FISCALIST 

Nieuws

Vandaag mogen werknemers drie keer per jaar een dag ziek zijn zonder dat ze daarvoor een medisch attest moeten voorleggen. Werkgevers met minder dan 50 werknemers kunnen van deze regel afwijken. Maar er ligt intussen al een nieuw wetsvoorstel op tafel dat de afschaffing van het ziektebriefje uitbreidt naar drie keer drie dagen per werknemer, per kalenderjaar en dat voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang.

Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?

Wellicht had u er al mee te maken: klanten die uw facturen niet of te laat betalen. Niet alleen vervelend, maar ook ronduit gevaarlijk voor uw business. Welke stok hebt u als bedrijfsleider achter de deur om late betalers aan te pakken? En maakt het een verschil of die klant een ondernemer of particulier is?