Stevige opmars eenpersoonszaken: meer kmo's dan ooit tevoren

Er waren nog nooit zoveel kmo's in België als het voorbije jaar. 1,3 miljoen om precies te zijn. Bijna de helft daarvan zijn eenpersoonszaken.

Dat het goed gaat met de Belgische kmo blijkt uit de jaarlijkse kmo-barometer van dataspecialist Graydoncreditsafe en Unizo. Eind vorig jaar waren er 1,3 miljoen kmo's actief, een kwart meer dan tien jaar geleden. In meer dan de helft van de gevallen - 710.000 - gaat het om Vlaamse ondernemingen. De populairste sectoren zijn de diensten, de bouw, de industrie, winkels en horeca.

634.000 eenpersoonszaken en freelancers

De groei van het aantal kmo's is te danken aan de sterke opmars van de eenpersoonszaak. In 2013 telde Vlaanderen er een half miljoen, vandaag zijn het er 634.000. Van alle kleine en grote ondernemingen hebben negen op de tien niemand in dienst. Heel wat freelancers wagen hun kans als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en het groeiend aantal mensen dat bijklust in bijberoep.

Financiële gezondheid van de kmo's

Een jaar geleden zat een op de drie kmo's in België door de reserves financiële reserves, vandaag is dat nog één op vijf. De gemiddelde Belgische kmo is er dus beter aan toe dan een jaar geleden, maar er is nog werk. Een op vijf bedrijven beschikt over te weinig buffers om voort te blijven draaien zoals het vandaag doet. Dat heeft vooral te maken met de stijgende loondkosten en rente, aldus GraydonCreditsafe.

Nieuws

Onder impuls van Europa wordt 'de bijzondere vrijstellingsregeling van belasting voor kleine ondernemingen' in het btw-wetboek aangepast. Daardoor kunnen kleine ondernemingen die in een andere Europese lidstaat gevestigd zijn, maar in ons land belastbare handelingen verrichten ervoor opteren om te genieten van een btw-vrijstelling. De nieuwe maatregel treedt in werking op 1 januari 2025.

Begin 2022 maakten vele ondernemers voor de eerste maal kennis met Reprobel, de instantie die instaat voor de inning en herverdeling van reproductievergoedingen. Ook dit jaar ontvingen veel ondernemers opnieuw een brief of e-mail met de vraag om voor 30 april 2024 hun aangifte in te dienen. Wat moet je hierover weten?

Op 20 maart 2024 keurde de federale regering het verlaagde btw-tarief van 6% goed voor afbraak- en heropbouwprojecten die gevolgd worden door de bouw van huurwoningen. Dit verlaagde tarief (6% in plaats van 21%) geldt al voor particulieren die hun woning afbreken en heropbouwen.