Eigen aangifte jaarlijkse taks op effectenrekeningen: in te dienen voor 15 juli 2023

Op 26 februari 2021 trad de jaarlijkse taks op effectenrekeningen in werking.
Deze jaarlijkse taks van 0,15% wordt geheven op de gemiddelde waarde van de belastbare financiële instrumenten tijdens de referentieperiode, op voorwaarde dat deze gemiddelde waarde meer dan 1 miljoen euro bedraagt.

De referentieperiode is een termijn van twaalf opeenvolgende maanden, die in principe start op 1 oktober en eindigt op 30 september van het volgende jaar. De eerste referentieperiode startte op 26 februari 2021 en eindigde op 30 september 2021. De tweede referentieperiode eindigde op 30 september 2022.

Belastingplichtigen die in het buitenland effectenrekeningen aanhouden bij niet-Belgische tussenpersonen zonder Belgische aansprakelijk vertegenwoordiger, moeten zelf instaan voor de aangifte en betaling van deze taks. De deadline voor deze aangifte is 15 juli 2023.

Deze aangifte moet op papier gebeuren en via post verstuurd worden naar de FOD Financiën - Algemene Administratie Inning en de Invordering – Gaston Crommenlaan 6 bus 291 in 9051 Ledeberg. Op de website van de FOD Financiën vindt u een voorgedrukt aangifteformulier.

Als effectenrekeningen aangehouden worden bij Belgische (financiële) tussenpersonen, dan hebben deze tussenpersonen een aangifteplicht. Zij moesten hun tweede aangifte indienen tegen 20 december 2022 voor de referentieperiode die afliep op 30 september 2022.


Nieuws

Vandaag mogen werknemers drie keer per jaar een dag ziek zijn zonder dat ze daarvoor een medisch attest moeten voorleggen. Werkgevers met minder dan 50 werknemers kunnen van deze regel afwijken. Maar er ligt intussen al een nieuw wetsvoorstel op tafel dat de afschaffing van het ziektebriefje uitbreidt naar drie keer drie dagen per werknemer, per kalenderjaar en dat voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang.

Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?

Wellicht had u er al mee te maken: klanten die uw facturen niet of te laat betalen. Niet alleen vervelend, maar ook ronduit gevaarlijk voor uw business. Welke stok hebt u als bedrijfsleider achter de deur om late betalers aan te pakken? En maakt het een verschil of die klant een ondernemer of particulier is?