Voordeel alle aard woning: factor 2 in plaats van 3,8

De manier waarop de gratis ter beschikking stelling van een woning aan een werknemer of bedrijfsleider wordt gewaardeerd, ligt al lang onder vuur. De regering heeft nu aangekondigd de regels aan te passen. De waarde wordt berekend met de nieuwe formule: KI × 100/60 × 2.

De ongelijkheid ...

Tot voor kort werd het forfaitaire voordeel van alle aard voor het gratis gebruik van een woning op verschillende manieren berekend:

Woning ter beschikking gesteld door een natuurlijk persoon: kadastraal inkomen woning × 100/60.

Woning met KI lager dan 745 euro ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: KI × 100/60 × 1,25.

Woning met KI hoger dan 745 euro ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: KI × 100/60 × 3,8.

Er zat dus een grote ongelijkheid in de forfaitaire waardering van het gebruik: een woning ter beschikking gesteld door een rechtspersoon (meestal een vennootschap) was bijna vier keer zo duur. Deze ongelijkheid werd meermaals aangeklaagd door rechtspraak en rechtsleer.

... weggewerkt

De minister van Financiën en de fiscus hebben zich bij die visie neergelegd en aangekondigd de regels te wijzigen. En de minister heeft woord gehouden. De formule blijft behouden, maar de factor 3,8 wordt vervangen door de factor 2:

Kadastraal inkomen woning × 100/60 × 2

Deze formule geldt voor alle waarderingen ongeacht wie de woning ter beschikking stelt. Of de woning ter beschikking wordt gesteld door een rechtspersoon of een natuurlijk persoon is niet meer relevant.

De nieuwe formule zal toegepast worden voor woningen ter beschikking gesteld vanaf 1 januari 2019.

Nieuws

Een economische crisis, onverwachte financiële tegenvallers, moordende concurrentie, … Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom u kosten wil besparen in uw kmo. Hieronder lijsten we enkele mogelijkheden op.

Online goederen verkopen zonder dat u ze zelf moet opslaan in een magazijn: dat is dropshipping in een notendop. Een mirakeloplossing voor wie start in e-commerce, beweren voorstanders. Maar klopt dat wel?

In 2022 sloot de federale regering de veelbesproken arbeidsdeal. Een van de maatregelen in deze deal is het recht op deconnectie voor werknemers. Sinds 1 april 2023 moeten ondernemingen met minstens 20 werknemers verplichte afspraken op papier zetten. Wat moet u hierover weten?