Durf te vragen: voor welk advies kunt u bij uw accountant terecht?

Uw accountant doet meer dan uw boekhouding. Hij of zij is ook perfect geplaatst om u te adviseren in diverse aspecten van het ondernemerschap. 

Fiscaliteit, financiën en conformiteit

De kennis en expertise van een accountantskantoor ligt in de eerste plaats bij fiscaliteit en financiën. Vragen over fiscale optimalisering, btw en financiële planning zijn een kolfje naar de hand van iedere boekhouder.

Veelgestelde vragen:

Voldoet mijn organisatie aan alle btw-verplichtingen?

Hoe kan ik mijn btw-positie verbeteren?

Ik doe zaken in het buitenland: aan welke fiscale verplichtingen moet ik voldoen?

Hoe zorg ik voor een gezond financieel beleid voor mijn bedrijf?

Hoe kan ik als bedrijfsleider mijn pensioen veilig stellen?

Bedrijfsstrategie

De rol van de accountant evolueert naar die van businesspartner en CFO van de ondernemer. Ook met vragen over bedrijfsstrategie kunt u dus aankloppen bij uw accountantskantoor.

Veelgestelde vragen:

Hoe presteert mijn onderneming ten opzichte van concurrenten?

Welke verbeterpunten zijn er?

Is dit het juiste moment om te investeren?

Hoe kan ik kosten besparen en mijn rendement optimaliseren?

Administratieve ondersteuning 

Een soepele administratie en vlot bedrijfsbeheer is een must voor de ondernemer. Uw accountant is thuis in het snel en efficiënt verwerken van vele honderden documenten per dag. Maak gebruik van die kennis om uw eigen papiermolen te beheersen. Wil u digitaliseren? Uw accountant helpt u zeker op weg.

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik mijn documentenstroom digitaliseren?

Hoe kan ik mijn betalingen efficiënt uitvoeren en opvolgen?

Hoe volg ik mijn debiteuren correct op?

Hoe beheer ik mijn klanten en leveranciers?

Hoe maak en verstuur ik doeltreffend offertes en facturen?

Juridisch advies

U hebt er alle belang bij dat uw zaken juridisch waterdicht geregeld worden. Een vlotte samenwerking met klanten, partners en medewerkers staat voorop. Ondervindt u problemen? Vraag uw accountant om hulp.

Veelgestelde vragen:

Hoe bescherm ik contractueel mijn belangen?

Hoe regel ik de samenwerking met mijn medevennoten?

Hoe bescherm ik mijn privévermogen tegen schuldeisers?

Hoe regel ik de bedrijfsopvolging?

Wat betekent een echtscheiding voor mij en mijn bedrijf?

Conclusie? Durf te vragen

Uw accountant is een vat vol kennis. Maar er wijselijk gebruik van. Hebt u een specifieke vraag, waarvan u denkt dat uw accountant het antwoord schuldig zal moeten blijven? Stel ze toch. Hij of zij beschikt over een uitgebreid netwerk. De kans is groot dat uw accountant u in contact kan brengen met de juiste persoon.

Nieuws

Vandaag mogen werknemers drie keer per jaar een dag ziek zijn zonder dat ze daarvoor een medisch attest moeten voorleggen. Werkgevers met minder dan 50 werknemers kunnen van deze regel afwijken. Maar er ligt intussen al een nieuw wetsvoorstel op tafel dat de afschaffing van het ziektebriefje uitbreidt naar drie keer drie dagen per werknemer, per kalenderjaar en dat voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang.

Als bedrijfsleider van een vennootschap kunt u een aantal specifieke forfaitaire onkostenvergoedingen uit uw vennootschap opnemen. Denk bijvoorbeeld aan kilometervergoedingen en dag- en reisvergoedingen. Daarnaast kunt u zichzelf ook een algemene forfaitaire onkostenvergoeding laten toekennen. Hoe pakt u dit correct aan?

Wellicht had u er al mee te maken: klanten die uw facturen niet of te laat betalen. Niet alleen vervelend, maar ook ronduit gevaarlijk voor uw business. Welke stok hebt u als bedrijfsleider achter de deur om late betalers aan te pakken? En maakt het een verschil of die klant een ondernemer of particulier is?