Innovatie-inkomsten: fiscus publiceert FAQ

De wet op de aftrek voor innovatie-inkomsten dateert al van 9 februari 2017. Toch heeft het tot eind juli 2018 geduurd voor de fiscus bijkomende uitleg heeft gegeven in een FAQ. Een kort overzicht van een aantal opvallende elementen.

Wie en wat?

De FAQ begint met kort te herhalen welke belastingplichtigen, welke intellectuele eigendomsrechten en welke innovatie-inkomsten in aanmerking komen:

WIE: dat zijn alle binnenlandse vennootschappen en Belgische inrichtingen van buitenlandse vennootschappen.

WAT - eigendomsrechten: dat zijn octrooien, aanvullende beschermingscertificaten, kwekersrechten, weesgeneesmiddelen, data- en marktexclusiviteit en auteursrechtelijk beschermde computerprogramma's.

WAT - innovatie-inkomsten: dat zijn (i) vaste of variabele licentievergoedingen, (ii) vergoedingen die aan de vennootschap zouden verschuldigd zijn indien de goederen die de vennootschap nu zelf produceert, zouden worden geproduceerd door een derde op grond van een licentie, (iii) schadevergoedingen, (iv) vergoedingen bij vervreemding van het eigendomsrecht.

Boekhoudkundige verwerking

De intellectuele eigendomsrechten waarvoor de aftrek wordt genoten, moeten worden geactiveerd in de balansrubriek 'II. Immateriële vaste activa'.

Verbeteren intellectueel eigendomsrecht

De aftrek voor innovatie-inkomsten is van toepassing zowel op de door de vennootschap zelf ontwikkelde intellectuele eigendomsrechten als op de rechten die de vennootschap verkrijgt van al dan niet onafhankelijke derden. Hoewel het niet letterlijk zo in de wet staat, is de vennootschap impliciet verplicht de verworven intellectuele eigendomsrechten verder te verbeteren. Dit houdt in dat de vennootschap aantoont dat de verdere ontwikkeling van de beschermde producten, werkwijzen, enz. een toegevoegde waarde heeft opgeleverd.

Wat is een auteursrechtelijk beschermd computerprogramma?

Een computerprogramma wordt auteursrechtelijk beschermd indien het oorspronkelijk is in die zin, dat het een eigen intellectuele schepping van de auteur is. In tegenstelling tot de andere intellectuele eigendomsrechten, is het auteursrecht automatisch beschermd zonder dat het moeten worden aangevraagd.

Elk programma is uiteraard ontworpen door natuurlijke personen, die verbonden zijn (als werknemer) aan de vennootschap. Het is dan de werkgever-vennootschap die toch geacht wordt zelf het programma ontwikkeld  te hebben.

Kosten aanvraag intellectueel eigendomsrecht zijn geen kosten voor O&O

Wat met de (administratieve) kosten die gepaard gaan met het aanvragen van een intellectueel eigendomsrecht. De kosten zijn volgens de fiscus geen kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Ze komen dan ook niet in aanmerking voor de aftrek voor innovatie-inkomsten. Hetzelfde geldt trouwens voor kosten die de vennootschap maakt om haar patenten te beschermen.

Nieuws

U wil de knapste koppen en sterkste profielen op de loonlijst van uw bedrijf? Hieronder krijgt u zeven tips die elke hr-professional ter harte moet nemen.

Vanaf 1 januari 2026 is voor Belgische ondernemingen de verplichte invoering van digitale facturatie op komst.

Een vennootschap of eenmanszaak die te weinig voorafbetalingen van haar inkomstenbelastingen doet, moet rekening houden met een belastingvermeerdering. Tot boekjaar 2023 bedroeg deze vermeerdering 6,75% of 4,5%. Voor boekjaar 2024 wordt dit 9%. Een proactieve voorafbetalingsstrategie is dus geen overbodige luxe!